Featured

Florjanovo 2024

V soboto, 4. maja smo črnomaljski gasilci obeležili praznik svetega Florjana, zavetnika vseh gasilcev. Tako kot vsako leto smo se zbrali na Trgu svetega Petra ter slovesno vstopili v cerkev, kjer smo obhajali sveto mašo, v zahvalo in priprošnjo svetemu Florjanu. Po sveti maši smo s kulturnim programom na parkirišču pred črnomaljskim gradom, uradno prevzeli dve novi vozili.
Prvo vozilo je Toyota Hillux z oznako VGV.
Drugo vozilo pa je starodobnik TAM Pionir Praga.
Starodobnik Praga nam bo predstavljala spomin in opomin iz kje izhajamo, Toyota pa kam gremo.


V kratkem programu so nas nagovorili naš predsednik Darjan Grudnik, poveljnik GZ Jože Vrščaj in župan Andrej Kavšek - župan občine Črnomelj . Ker je letošnje leto v občini Črnomelj posvečeno domovini je Darjan v svojem govoru povezal prelomne trenutke slovenske zgodovine z zgodovino našega društva.
Ob tem je zapisal:
"...Domovina je običajno razumljena kot država, kjer se posameznik ali skupina posameznikov počuti povezane, pripadne, ki jo le ti čutijo kot svoj dom. Lahko gre za geografsko ozemlje, kulturo, jezik, zgodovino, tradicije ali druge vidike, ki ustvarjajo občutek pripadnosti. Koncept domovine je lahko zelo oseben in subjektiven, saj se lahko razlikuje od posameznika do posameznika. Za nekatere je domovina kraj, kjer so se rodili, za druge je to država, s katero se poistovetijo zaradi vrednot, kulture ali jezika..."
"...Zgodovina pa je že mnogo pred letom 1944 in tudi kasneje v Črnomlju spisala še mnogo drugih zgodb. Eno izmed za nas gasilce pomembnejših so pričeli pisati naši predniki že skoraj 150 let nazaj. Zgodbo o črnomaljskih gasilcih. Ti smo se skozi ves ta čas razvili v pomembno silo na področju zaščite, reševanja in pomoči..."
"...A gasilci nismo samo to. Že od nekdaj smo izkazovali pripadnost slovenskemu narodu, pomagali krepiti narodno zavest in ljubezen do svoje domovine. Že od samega začetka obstoja gasilstva v Črnomlju je članstvo skozi druženje utrjevalo slovenski jezik in gojilo narodnobuditeljsko zavest. Zagotovo bi brez nas, gasilcev, brez vrednot, ki jih gojimo še danes, marsikaj bilo drugače. Žal danes živimo v družbi, ki je pogosto nekoliko manj pozorna do prostovoljstva, solidarnosti, humanitarnosti. A vsi, ki nam je kaj do teh vrednot, moramo to bistvo gasilske organizacije gojiti naprej s še večjo vnemo kot kdajkoli poprej..."


Po tem ko je župnik Janez Žakelj blagoslovil vozila in ko je župan s simbolično predajo ključev poveljniku, so bila tudi dokončno predana v našo uporabo.

Sledila je še podelitev priznanj. Slednje so dobili:
Križec junaka 3. reda za sodelovanje na 150. intervencijah: Jure Bahor in Alenka Švajger
Križec junaka 2. reda za sodelovanje na 250. intervencijah Tadej Gorenc
Znak dobrega člana 3. reda Urška Švajger , Marjan Horvat in Darjan Grudnik
Znak dobrega člana 2. reda Tomaž Švajger in Janez Vidic
Bronasti znak društva je prejelo podjetje MPOV d.o.o.
Srebrni znak društva pa Tomaž LozarKlic 112

Kaj moramo povedati ko kličemo na številko 112:

   • KDO kliče
   • KAJ se je zgodilo
   • KJE se je zgodilo
   • KDAJ se je zgodilo
   • KOLIKO je ponesrečencev
   • kakšne so POŠKODBE
   • kakšne so OKOLIŠČINE na kraju nesreče
   • kakšno POMOČ potrebujete.

nesrece ljudi na in v vodi 9 4 2018