Featured

Florjanovo 2021

4. maja gasilci obeležujemo praznik Sv. Florijana, zavetnika vseh gasilk in gasilcev. Črnomaljci so se ob zadnjem večjem požaru, ki je uničil mesto, zaobljubili, da bodo vsako leto praznovali Florjanovo kot praznik. Na ta dan so kmetje opravljali samo nujna dela, udeležili so se praznične maše in dan preživeli kot nedeljo.

Po osamosvojitvi Slovenije smo črnomaljski gasilci zopet obudili ta običaj, kjer smo se v uniformah in s praporjem na čelu postrojili ter odkorakali v farno cerkev k praznični maši za gasilce. Globalna pandemija in z njo povezani ukrepi, so povzročili, da že drugo leto zapored Florjanovo praznujemo drugače, kot smo ga bili vajeni v preteklosti. Kljub temu, si želimo, da ste tudi vi del našega praznika, zato vas vljudno vabimo k ogledu maše in blagoslova novih intervencijskih oblek na povezavi:

https://www.facebook.com/svetiPeter/videos/2552030718274533

Črnomaljski gasilci se tudi v teh drugačnih časih poskušamo držati naše tradicije in jo ohranjati živo. Tako smo v torek 4.5. obeležili tradicionalni praznik gasilcev Florjanovo. Ker nam trenutni ukrepi ne omogočajo, da bi imeli praznik kakršnega smo navajeni, smo se že lani odločili za alternativo, ki jo ponujajo sodobna socialna omrežja. Tako smo črnomaljski gasilci organizirali mašo Sv. Florjana, katere se je lahko udeležilo omejeno število naših članov. Za vse ostale pa smo v živo predvajali mašo preko naše FB strani in kasneje še na naši spletni strani.
 
Na sveto mašo smo povabili tudi predstavnike GZ Črnomelj, ki so se je z veseljem udeležili, s seboj pa so pripeljali tudi Črnomaljskega župana, kar nas še posebno veseli. Med samim obredom smo blagoslovili nove intervencijske obleke in čelade ter nove izolirne dihalne aparate. Na tem mestu se gre zahvaliti GZ Črnomelj, da so nam omogočili nabavo nove opreme. Dogodek smo zaključili v upanju, da se bomo lahko naslednje leto zopet zbrali v polnem številu, tako kot smo bili tega vajeni pretekla leta.

Florjanovo2021

Klic 112

Kaj moramo povedati ko kličemo na številko 112:

   • KDO kliče
   • KAJ se je zgodilo
   • KJE se je zgodilo
   • KDAJ se je zgodilo
   • KOLIKO je ponesrečencev
   • kakšne so POŠKODBE
   • kakšne so OKOLIŠČINE na kraju nesreče
   • kakšno POMOČ potrebujete.

nesrece ljudi na in v vodi 9 4 2018