Vaja reševanja ponesrečenca iz poledenelega jezera

8.1.2017 je potekala vaja na poledenelem rudniškem jezeru v Kanižarici. Člani društva smo preizkusili reševalni raft in postopke reševanja na ledeni površini jezera.

Vajo smo ponovili 29.1. v sklopu 1. redne mesečne vaje, slike pa si lahko ogledate na facebooku PGD Črnomelj

 

NAPOTKI ZA VARNO GIBANJE PO ZALEDENELIH VODNIH POVRŠINAH(Vir:URSZR)

Ob večdnevnih nizkih temperaturah zamrznejo številne vodne površine, kar omogoča različne oblike rekreacije, npr. hojo, drsanje, igranje hokeja in druge aktivnosti na ledu. Vsako zimo pa se ob tem vedno znova najprej pojavita vprašanji, kdaj so zaledenele površine dovolj varne za gibanje in kako to ugotoviti.

Na splošno velja, da je gibanje po homogenem ledu nevarno, če njegova debelina ni večja kot tri centimetre. Pri večji debelini dovoljene obremenitve naraščajo, vendar je treba upoštevati tudi varnostno razdaljo, ki mora biti vsaj toliko metrov, kot je minimalna potrebna debelina ledu, izražena v centimetrih.

KAKO MERIMO DEBELINO LEDU?

-Če po ledu močno udarimo z nogami, koničasto palico ali kladivom in se pri tem ne prebije, je to znak, da je dovolj varen in nosilen.

VARNO OBNAŠANJE NA LEDU

V vsakem primeru velja, da smo za svojo varnost odgovorni predvsem sami. Če bomo upoštevali temeljna pravila varnega obnašanja na ledu, se bomo lahko razmeroma varno gibali po njem.
-Na led nikoli ne hodimo sami.
-Preden se odpravimo na led, o tem obvestimo svoje bližnje, preverimo vremenske podatke, zlasti temperaturo in padavine.
-Na ledeni ploskvi ocenimo debelino in barvo, preglejmo razpoke in poslušajmo poke.
-Na led pojdimo vedno dobro pripravljeni in opremljeni.
-Seznanimo se z ukrepi v primeru nesreče in preizkusimo osebno reševalno opremo.

VARNOSTNA OPREMA

-Za testiranje ledu je nepogrešljiva potovalna palica z ostro konico.
-Obvezna sta tako imenovani vpikač ali šilo ter dolga vrv, ki nam lahko rešita življenje.
-Od osebne zaščitne opreme potrebujemo lahko zaščitno čelado, rokavice, rešilni jopič, nahrbtnik s kompletom rezervnega perila v nepremočljivi vrečki, toplo pijačo...
-Ob nesreči nesreče je zelo dobrodošla piščalka, morda tudi žepna svetilka in mobilni telefon.

POSTOPKI REŠEVANJA

-Če se led pod nami vdre, poskusimo ostati mirni in zbrani. Razširimo roke in pokličimo na pomoč. Obrnimo se v smer od koder smo padli v vodo in skušajmo vreči vrv do najbližje osebe, ki nas lahko izvleče iz vode. Če v bližini ni nikogar, si pomagamo z vpikačem. Ko zlezemo na led, ne vstanimo takoj, temveč se nekajkrat zakotalimo stran od odprtine, sicer se led lahko ponovno vdre.

-Če se sami pojavimo v vlogi reševalca, se ponesrečencu približajmo leže. Če pri sebi nimamo vrvi, skušajmo poiskati palico, kos obleke, desko, smučko ali karkoli, s čimer bi ponesrečenca lahko zvlekli iz vode.

-Ko ponesrečenca izvlečemo iz vode, moramo preprečiti nadaljnje ohlajanje. Če je pri zavesti, ga preoblecimo v suha oblačila in mu ponudimo topel napitek.

-V hladni vodi je podhladitev pogosta in hitra. Delovanje centralnega živčnega sistema se upočasni, prizadeti težko govorijo, pozneje postanejo zmedeni in se ne odzivajo več. Takoj pokličimo pomoč na številko 112.

Klic 112

Kaj moramo povedati ko kličemo na številko 112:

   • KDO kliče
   • KAJ se je zgodilo
   • KJE se je zgodilo
   • KDAJ se je zgodilo
   • KOLIKO je ponesrečencev
   • kakšne so POŠKODBE
   • kakšne so OKOLIŠČINE na kraju nesreče
   • kakšno POMOČ potrebujete.

nesrece ljudi na in v vodi 9 4 2018